• Hanne Callewaert

Vezels, de weg naar een slank en gezond lichaam

Bijgewerkt: 10 apr 2019

Wie vezels hoort, denkt vaak aan de seniorenpopulatie die spreekt over vezelsupplementen tegen obstipatie. In dit artikel leer je dat er veel meer achter zit dan alleen dat en waarom het van levensbelang is dat we allemaal meer vezels gaan eten.


Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat de resultaten van vezel-supplementen miniem zijn. De enige manier om van onderstaande voordelen te genieten is om de originele bron te consumeren, namelijk fruit, groente, volkoren producten, noten, peulvruchten, ...


De voordelen op een rijtje:


1) Vloeiende darmbeweging en preventie van darmkanker


Zoals eerder vernoemt, helpen vezels met de peristaltiek van de darmen. Dit zijn de samentrekkingen die de darm maakt om verterend voedsel verder te schuiven. Vezels hebben zowel beschermende eigenschappen tegen obstipatie als tegen buikloop. Los van deze kwaaltjes is een goede peristaltiek nog voor iets anders veel belangrijker. Als de darmen te hard moeten samentrekken om voedsel te verwerken ontstaan er op termijn divertikels (uitstulpingen van de darmwand). Deze uitstulpingen kunnen niet uitgroeien tot kanker, maar zijn wel in verband gebracht met een verhoogde kans op darmkanker. Ben je dus reeds lange tijd geconstipeerd, dan moet je dringend meer vezels gaan eten in combinatie met veel water drinken! Bovendien is vezelrijke voeding beschermend tegen poliepen in de darm. Gemiddeld 2/3 van de poliepen in de darm hebben de potentie om uit te groeien tot darmkanker en +-5% van hen zal dat uiteindelijk ook doen. Beter geen risico nemen dus.


2) Gezonde darmflora


De enige manier om de gezonde bacteriën in jouw darm te voeden, is door vezels te eten. Supplementen voor de darmflora bevatten meestal stammen van deze gezonde bacteriën. Dit is dus dweilen met de kraan open als je geen vezels eet, want zonder voedsel sterven deze gewoon weer af. Een gezonde darmflora produceert vitamines en stofjes die jouw lijf beschermen tegen hart- en vaatziektes en kanker (via het stofje Butyraat). Ze werken preventief tegen depressie en vormen de basis van een sterke afweer. Wat veel mensen echter nog niet weten en heel interessant vinden, is dat ze ook een rol spelen in overgewicht. De darmflora van slanke mensen en personen met overgewicht verschilt sterk. Als we de darmflora van de mensen met overgewicht bijsturen leidt dit tot gewichtsverlies.


Gezonde bacteriën in de darm gaan ook de strijd aan met ongezonde bacteriën in de darm die jou ziek kunnen maken en schadelijke stoffen kunnen produceren die kanker bevorderen. Minimaliseer voedsel voor slechte bacteriën en maximaliseer voedsel voor gezonde bacteriën voor optimaal resultaat. In het schema hieronder krijg je een beeld hoe je dit best doet.


Bron: Printerest.com


3) Stabielere bloedsuiker


Een stabiele bloedsuiker is belangrijk in de preventie en bestrijding van Diabetes, maar ook in succesvol afslanken. Bloedsuikerpieken leiden niet alleen naar toename in vetmassa maar zorgen ook voor daaropvolgend bloedsuikerdal dat leidt een onweerstaanbaar hongergevoel. Je snoept en krijgt opnieuw een suikerpiek gevolgd door een bloedsuikerdal, waarna je opnieuw snoept,... Deze cyclus voelt alsof je de controle verliest en maakt afslanken onmogelijk. Wees gerust, het is geen vaststaand feit, door vezels toe te voegen aan je dieet wordt dit alles tot rust gebracht en ben je weer baas over je eetgewoonten. Snoep je toch eens graag, combineer dit dan steeds met een goede portie vezels uit bijvoorbeeld een stevige portie bessen of noten, zo wordt de suikerpiek vaak gehalveerd!


4) Bestrijding van overgewicht


Zoals eerder vermeld bestrijden vezels overtollige kilo's door een gezonde darmflora, een stabiele bloedsuiker en een verminder honger gevoel. Daarnaast zorgen ze voor een sterker gevoel van verzadiging waardoor je minder eet aan tafel en dus minder calorieën opneemt (linkse deel van de tabel hieronder). Afhankelijk van het type vezel (rechtse deel van de tabel hier onder) is het ook mogelijk dat je de calorieën uit je voeding minder goed opneemt in de darm waardoor je dus minder bij komt van dezelfde hoeveelheid voedsel.5) Verlagen van onze cholesterol


Simpel uitgedrukt: De darmen zijn ons afvalverwerkingssysteem. Overtollige cholesterol in ons bloed wordt door de lever in de darmen 'gedumpt' om af te voeren. Vezels zorgen voor een vlotte afvoer door een goede darmwerking. Bij te weinig vezels 'sluipt' deze overtollige cholesterol helaas terug ons systeem binnen en eindigen we met een verhoogde cholesterol in ons bloed. Dus ook voor deze welvaartsziekte bieden vezels een antwoord.Hoe veel vezels zouden we moeten eten?


Volgens de voedingsrichtlijnen minimum 30g, wat het grootste deel van de bevolking niet haalt. Om te speken van optimale gezondheid moeten we echter 70-100g vezels per dag eten. Vezels opbouwen is lastig en kan een tijd duren. Te snel opbouwen lijdt tot buikklachten. Doe dit dus zeer traag en combineer het met veel water drinken.


Hoe weten we of een product voldoende vezels bevat?


Een goede regel is de 1/5 regel: minstens 1 gram vezels op 5 gram koolhydraten. Dit kan je nakijken op de voedingswaardetabel op het label van het product.


'Do something today that your future-self will thank you for: eat more fibre!'

Hopelijk zijn jullie overtuigd van het belang van het consumeren van vezels uit fruit, groenten, volkoren producten en peulvruchten. Eet ze alsof je leven er van afhangt, want het is namelijk zo!


Bronnen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6360548/


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22607578


www.nutritionfacts.org


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3065764/


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9440388


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15287679


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19335713


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6230995/


https://www.stopdarmkanker.be/wat-is-darmkanker/31-vragen-antwoorden/wordt-elke-poliep-darmkanker/0 keer bekeken

Distellaan 50
8434 Westende

info@feelyourbest.be

  • White Facebook Icon

0471 57 15 14